KVV:n uudistuneet ohjeet mainosmerkinnöille - huomioi nämä!

Feb 06, 2025

Huomasitko, että kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi uuden ohjeistuksen vaikuttajamarkkinoinnin merkitsemiseen? 

 

KKV:n Vaikuttajamarkkinointi sosiaalisessa mediassa on linjaus, joka ohjeistaa niin yrityksiä kuin vaikuttajia kaupallisten yhteistöiden merkitsemisessä. Tämän linjauksen pohjana toimii kuluttajasuojalain tulkinta. 

 

Käydään läpi, mitä tämä tarkoittaa käytännössä: 

 

Mikä on mainos? 

Vaikuttajan saadessa yritykseltä vastikkeen julkaisustaan, katsotaan sen olevan mainos. Vastikkeella ei ole merkinnän kannalta väliä, vaan katsotaan sen aina olevan mainos riippumatta siitä onko kyseessä saatu tuote tai palvelu vai rahallinen tai rahanarvoinen palkkio. Rahanarvoisella tarkoitetaan esim. alennusta ostetusta tuotteesta. 

 

Mainoksen merkitseminen

Julkaisussa tulee näkyä selkeästi ja näkyvästi, että kyseessä on mainos. Lisäksi mainostava yritys tulee ilmoittaa. 

Suositeltu sanamuoto on mainos, ja se tulee tehdä samalla kielellä muun sisällön kanssa. Merkinnän tulee olla myös heti näkyvissä, kun kuluttaja näkee julkaisun. 

 

Suositellut tavat tähän on muun muassa

Mainos yrityksen nimi kanssa

Mainos yrityksen nimi

Kaupallinen yhteistyö yrityksen nimi

 

Tuotteen tai palvelun merkitseminen, joka on ollut tai tulee olemaan osa sovittua markkinointia. 

Kaupallinen suhde tulisi käydä ilmi myös tuotteista ja palveluista, joihin vaikuttajalla on tulossa tai on aikaisemmin ollut kaupallinen kumppanuus. Tämä tulee merkitä siitäkin huolimatta, että extrajulkaisusta ei olisi sovittu yrityksen kanssa. Tällöinkin merkinnän tulisi olla näkyvissä heti. 

Esimerkiksi, jos teet GRWM TikTokkia, ja käytät tuotteita, jotka olet saanut joskus PR -lahjana, tulee ne nykyään merkitä mainoksena. 

 

Mitä sitten kun vaikuttaja saa tuotteita tai palveluita ilman sopimusta julkaisemisesta?

Eli esimerkiksi PR -lahjat ja tapahtumat. 

Pelkästään merkintä "saatu yrityksen nimi" tai "PR yrityksen nimi" ei ole kuluttaja-asiamiehen mielestä riittävän selkeä tapa ilmaista, vaan nämäkin suositellaan jatkossa merkittävän "mainos yrityksen nimi". Mikäli tuote tai palvelu liittyy siis olennaisesti julkaisuun, on se silloin mainos. Edelleen voi käyttää sanamuotoa "saatu mainostarkoituksessa yrityksen nimi" tai "kutsu saatu mainostarkoituksessa yrityksen nimi". 

 

Tapahtumat voi merkitä myös seuruaavilla tavoilla: 

Markkinointitilaisuus yrityksen nimi

Markkinointitapahtuma yrityksen nimi

Mainos yrityksen nimi

 

Vaikuttajan omien tuotteiden tai palveluiden mainostaminen

Siitä huolimatta, että vaikuttaja mainostaa omaa palveluaan tai tuotettaan, katsotaan sen olevan mainos. Tähän liittyy kuitenkin pieni poikkeus: 

"Julkaisu voi olla vaivatta tunnistettavissa markkinoinniksi myös ilman mainostusmerkintää. Näin voi olla toteutustavasta riippuen esimerkiksi tilanteessa, jossa kirjailija tuo selkeästi esiin, että kyse on hänen itse kirjoittamastaan kirjasta, kun artisti kertoo artistitilillään tulevasta keikastaan tai kun vaikuttaja tuo selkeästi esiin, että hänen kehumansa valmennus on hänen itse tarjoamansa."

 

Kuka on vastuussa merkinnöistä?

Vaikuttajamarkkinointia tilaava yritys on kuluttajasuojalain perusteella aina vastuussa markkinoinnistaan riippumatta siitä, minkä tahon se valitsee toteuttamaan markkinointia. 

Tämän lisäksi, ammattimainen vaikuttaja on kuluttajasuojalain perusteella vastuussa kaupallisesta yhteistyöstä kertomisesta, aivan kuten on vaikuttajamarkkinointia hyödyntävä yritys. 

 

Tiivistetysti - kun kirjoittaa kaikkiin yhteistöihin selkeästi mainos, niin pelaa varman päälle. Onko se vaikuttajan luovuuden tai edes brändien edun mukaista, niin se onkin sitten toinen juttu 😄

 

Aloita Oma Somebisnes -valmennus antaa sinulle tarvittavat työkalut ja tiedot, jotta voit perustaa oman someyrityksen
– myös ilman valmiita seuraajia.

Lue lisää